Top

Dubai consultancy firm ATI reveals new office interior

Dubai consultancy firm ATI reveals new office interior

It's in celebration of the 40th anniversary

Accoustic flooring and panels reduce noise pollution
Chris Goldstraw
Accoustic flooring and panels reduce noise pollution
The design features geometric shapes and diagonal cuts
Chris Goldstraw
The design features geometric shapes and diagonal cuts
The furniture is from Turkish manufacturer B&T Design
Chris Goldstraw
The furniture is from Turkish manufacturer B&T Design

Multidisciplinary consultancy firm ATI has moved into a new office in Downtown Dubai to celebrate its 40th anniversary.

The company, which focuses on architecture, engineering and interior design, is known for designing spaces that enrich and support the users’ experience.

So, it decided to create its own new biophilic and origami-inspired design studio, taking its total of completed projects worldwide to 700.

ATI has teams in Dubai, Sharjah, Istanbul, Tokyo, Kiev, Almaty and Moscow.

“In celebration of our 40th anniversary, we decided to relocate our architecture and design team to a newer, larger space that better reflects our history, as well as our new brand vision, approach to design and creative work we do,” says Altug Ajun, executive director at ATI.

“I’m so grateful that we had this opportunity to rethink our own workspace that now truly represents who we are, allowing us to work to both concentrate to collaborate and together as a team.”

Spanning 500 sq m, ATI’s design team was tasked to create a new base that would feel both millennial-friendly, catering to younger staff, and timeless, celebrating the firm's history.

Divided into three zones (public, semi-public and private), the office includes permanent and flexible workplaces, creative zones and relaxation spaces.

The design team created several distinct areas within an open-plan layout to allow an uninterrupted interaction, communication and free movement between the staff. 

The use of natural light throughout the space has been thoughtfully considered, alongside the adoption of natural and sustainable materials.

From the recycled wood flooring to the extensive use of biophilic design concepts, a calm, peaceful vibe has been achieved for deep concentration and research. While the space keeps consistent with a raw, earthy palette, it also delves into the theory of colour psychology with subtle accents of red blended to reflect ATI’s brand identity.

“Geometric shapes and diagonal cuts were applied to align with our new brand identity,” comments Dilara Ajun, ATI’s creative director. “The overall concept was inspired by the use of origami and paper, so often used and symbolised with the architecture practice.

“The red colour can be quite aggressive, so we only used accents of red to complement the overall colour palette.”

Private pods have been used throughout to symbolise small buildings, a design feature that pays homage to the nature of the practice. These workstations can also be adjusted to the employees’ needs creating a collaborative atmosphere to connect, brainstorm and exchange ideas. ATI’s design team made sure that their staff, who are sometimes working long hours, stay comfortable to sit on ergonomic chairs.

When it comes to lighting, luminaires have been provided to flood the space with adequate light, illuminate specific design features, and create an inviting and productive environment. Acoustic flooring and panelling have also been implemented to improve the soundscape, reduce noise pollution and facilitate communication between employees.

The furniture was provided by B&T Design, Benel (OFIS), flooring came from Forbo, Interface (OFIS), lighting is by Scientechnic, the office automation system comes from Intelligent homes, glass partitions are by Kaprel Partition Systems, Bagno Design supplied the sanitary ware, Cosentino provide the surfaces and the smart switchable privacy glass comes from IQ Glass.

Most Popular