Top

Office refurbishment by Dubai's VSDS features fireman's pole instead of traditional staircase

Office refurbishment by Dubai's VSDS features fireman's pole instead of traditional staircase

The design studio employs a host of cost-effective measures to create a motivational and fun workspace for a tissue manufacturer

Veena Kanchan, Veena Siddarth Design Studio, Office design, Dubai office design

The office refurbishment for Fine Hygienic Holding was driven by the need to motivate the employees into risk-taking and feel proud of the company and their workspace. The brief was to create a space endowed with a culture of wellness and innovation.

VSDS Fine Office

The office design of the 25-year-old building is centered on the client's brief and was translated through a number of smart and quirky elements in the office. There are different dimensions that make up the interior design of this project. It presents a base white palette, which resonates with hygiene, layered with the Jordanian roots of the company through bedouin tent waiting area in the reception, a modern majlis seating with colorfully rich and geometric sadu pattern cushions, brand specific graphics such as the vintage wallpaper custom-designed from the vintage Fine logo.

VSDS Fine Office

"One of the most exciting parts of the project was the interpretation of paper cores that are disposed during the manufacturing process," says Veena Kanchan, founder and design director of  Dubai-based Veena Siddarth Design Studio. "We used them to create a vertical partition feature and as a world map in its horizontal orientation. A collaborative design process with American University of Sharjah led to an abstract and inspiring design of a paper sculpture climbing up the wall of the main lobby, representing progress." 

VSDS Fine Office

One of the playful concepts involved a functional fireman's pole, which the CEO slides along to meet his core team. "It needed a portion of the slab to be cored out, and a tensile net suspended in the void between the two floors raised many safety concerns," says Kanchan. "We tackled this by providing additional structural support." 

VSDS Fine Office


VSDS Fine Office

Another quirky feature is the skateboard ramp that spans 40m along the length of the building, terminating on a quarter pipe ramp. Despite the budget constraints, the firm managed to create a cost-effective solution by refraining from using expensive brands. Instead, the studio used elements associated with the brand itself such as paper cores and paper pulps. "We worked closely with local factories and contractors in developing optimising the budget, while still managing to create a design statement."

Most Popular