Top

How Miyao Design Studio uses contrast to perk up Coffee Machine Bakery in Vladivostok, Russia

How Miyao Design Studio uses contrast to perk up Coffee Machine Bakery in Vladivostok, Russia

In the historic centre of a Russian port city, a flagship coffee chain has a bakery at its core

Cofee Machine Bakery, Vladivostok Russia
Cofee Machine Bakery, Vladivostok Russia
Original brickwork becomes a feature
Original brickwork becomes a feature
An Insta-friendly space
An Insta-friendly space

Craving re-engagement with your favourite third place space? The high street coffee shop is a daily jump off point for many people. With so many eyes on it daily, why should the venue's design be dulled by a cookie cutter approach?

Coffee Machine Bakery in Vladivostok is the flagship store of a successful chain and the first major street retail project of Miyao Design Studio.

Located in the historic centre of the city, it was conceptualised by a team made up of lead architect Katerina Borodina; art director Sergei Piterskii and graphic designer Anton Tretyak.

As the bakery stands at the centre of the Coffee Machine store, so baking is integral to its design process.

A quick service area at its entrance is themed with accent materials of copper and steel, the colour of which is associated with the warmth of baking. To obtain the desired colour of the steel panels, they were processed with a specific chemical composition and baked in an oven.

At the back of the 151 square metre space, there is an open bakery, which is clearly visible from the entrance area. Due to the difference in height, it seems like the bakery stands on stage.

A white bakery and a darkened room are separated by a wall with black volumetric panels, and thanks to the resulting contrast, everything that happens in the kitchen looks more dramatic and interesting. The original brick has been preserved in this zone. The use of darker shades of decoration and spotlighting helped us create a more intimate area with various types of seats, which means it can  accommodate both large and small groups of visitors.

Burgundy, the colour of this cafe chain, became the connecting element of the whole interior. It determined the choice of colour for wall panels, chair and countertop drapery. They also developed special branding elements for this project – a neon sign was designed and manufactured for the photo zone under the stairs, and a lightbox with a pattern repeating the pattern of concrete panels was placed on the facade of the building.

The use of all these techniques has helped to make the interior more expressive when viewed through windows from the street.

Other zones cater for different customer scenarios – getting a coffee on the way to work in the morning, have a snack or hold a working meeting in the afternoon or meeting friends in the evening.

Under the stairs, we find created a special zone using glossy tiles in the Japanese style. This area is more visually attractive than functional, so it has become the most photographed by visitors.

The coffee shop, which is a narrow and long space, also houses a monumental bar, which is decorated with concrete panels in terrazzo style. The contrasting panel pattern was created specifically for this project and was laid out manually in the process of production.

A compact but complex interior where the aesthetic remains visually simple, Coffee Machine Bakery adds a shot of caffeine to the design process.

Most Popular