Top

Lulie Fisher's design for new Vida hotel in Dubai features timber columns and pastel furniture

Lulie Fisher's design for new Vida hotel in Dubai features timber columns and pastel furniture

Hotel design, Lulie Fisher Design Studio, Vida Hotel, Dubai
All photoraphy by Alex Jeffries

Lulie Fisher Design Studio has completed the public spaces for the new Vida Hotel, Emiartes Hills in Dubai, featuring a generous array of natural materials and forms such as circular timber columns, oak veneers, and woven wall coverings. 

Situated between Jumeirah Lake Towers and Emirates Golf Course, Vida Emirates Hills is the hotel chain's second property in the emirate, its predecessor being Vida Downtown. 

Lulie Fisher was commissioned by Emaar to design the the main public areas for the hotel and residences including the main entrance lobbies to both the hotel and the serviced apartments; the main lobby lounge with check-in and concierge facilities; the coffee bar; the executive meeting suites and meeting lounge as well as the ADD restaurant, Origins.

The 12m high entrance lobby features circular columns that are clad with vertically ribbed timber, walls of silver grey and oak veneers that form niches and naturally woven wall coverings as well as cylindrical glass pendent lighting. 

Two giant folded planes of ribbed oak outlined with sharp black metal folded plates stretch up either side of the entrance lobby walls; one forming a bridge and mezzanine leading to the second floor lobby lounge and the other reaching higher still and folding over to form the lobby ceiling.

Black linear slots are recessed into these ribbed planes to neatly house the lighting, supply and extract grilles and the plethora of other necessary MEP items whilst hidden lighting behind these planes washes the adjacent white wall surfaces with a warm glow.

On the second floor visitors are welcomed to the lobby lounge which also houses the check-in and concierge functions. This area is lined with imber niches containing black metal and glass lighting pendants that double up as planters for draping live greenery.

The coffee bar is set at the end of the lounge standing against a feature wall of perforated brick tiles, consisting of a minimal white marble bar counter and topped b suspended black metal shelving laden with pottery and draped with greenery.

Connected to the lobby lounge via a giant sliding timber door is the central break-out lounge servicing the adjoining executive meeting rooms.  The room is lined with pale timber panels offset with flush black ribbed fronted cabinets, housing marble backed display shelving for books and artwork.

A mass of black, white and green wire pendants are suspended from a mirrored metal ceiling creating an illusion of endless volume. The meeting rooms are equipped with the latest AV technology hidden behind black timber and marble lined joinery.

The all day dining restaurant Origins is based around natural elements where the palette of pale oaks and white marbles continues in the flooring and the buffet counters respectively.

The restaurant also features hand glazed eucalyptus green tiles, columns and fascias, patterned olive green and warm grey porcelain tiles demarcating areas for communal tables and buffet counters and terracotta pendants and natural cane wall sconces that highlight dining tables, food service areas and feature walls. Bar stools are upholstered in sunny yellow leathers and complemented by sofa cushions in shades of muted greens and mustard.

Most Popular