Top

Swiss Bureau experiments with limited materials for new education hub in Dubai

Swiss Bureau experiments with limited materials for new education hub in Dubai

Swiss Bureau, Interior design, Natural materials, Minimal interiors, Wood, Concrete

Swiss Bureau has completed the design of the Dubai International Academic City centre complete with a raw and natural material palette.

Located in Dubai International Academic City, the education hub is a base for schools, colleges, and universities home to 12,000 students.

DIAC Centre is the central hub for the area, comprising a conference centre and offices for the management team of DIAC.

The minimalist interior features a neutral colour palette, while a limited number of materials, such as wood and concrete, are used in various applications and forms throughout the space.

Wood was used extensively across the project, used as louvres, but also as panelling, while concrete was used for the flooring in various tones, with borders using a darker accent; in addition to serving as a wayfinding feature.


Another key material within the project was tinted glass, which was used for all partitions and doors to add a stronger sense of privacy between spaces, as opposed to using clear glass.

“Graphics and signage also serve as a design feature in the space. With a neutral palette, black was introduced in the signage to create a strong bold impact,” the designers said.

“The signage was also integrated with the groove lines that add movement into the space,” they added.

Greenery was also introduced to the space with a selection of plants; while a green tone is used as the only accent colour throughout the interior.

Within the overall 15, 000sqft project, the conference centre takes most prominent space. It features three rooms that can also be converted in one single large space through the use of foldable partitions that can also be acoustically treated.

All of these rooms spill out onto the one large pre-conference space where buffet counters and a bench are integrated into the peripheral walls, giving the illusion of a wider space as well as adding an accent feature into the area.

Most Popular