Top

CID Awards 2018 shortlist: Interior Design of the Year: Office

CID Awards 2018 shortlist: Interior Design of the Year: Office

These are the finalists for the 2018 CID Awards Interior Design of the Year: Office

CID Awards, CID Awards 2018, Commercial Interior Design awards, CID Awards shortlist
Natelee Cocks

We are pleased to announce the shortlist for the 2018 CID Awards, which will take place on Wednesday, September 19 at the Joharah Ballroom in the Madinat Jumeirah in Dubai,UAE. This year we have received 420 submissions across 18 categories from 114 companies throughout the region. Over the coming week, we will be releasing the names of the finalists in all the categories.

Interior Design of the Year: Office category: 

Corporate headquarters at Emirates Towers by Loci Architecture + Design

Located in the Emirates Towers in Dubai, Loci Architecture + Design re-designed an existing office, incorporating the main program functions along the facade, maximising natural light, and filtering that light into the circulation zone. Minimal bronze aluminium-framed glass partitions enclose the office and meeting rooms while allowing views and light to penetrate through to the interior – marking a separation between private and public spaces. A bespoke ceiling designed by Loci and created in Italy is composed of integrated LED lighting panels which diffuses artificial light through a champagne-bronze aluminum mesh. The minimal interior features white oak joinery elements which subdivide the floor plan, concealing the building structure and containing functional services and storage. Light coloured teak wood and stone floors create a homogenous and light space.

Daman National Health Insurance - VIP Area & Happiness Loung by Bluehaus Group

Bluehaus was appointed to design Daman’s Corporate Headquarters including a Customer Happiness Centre in 2013, now returning to create a VIP Area and Happiness Lounge on the 18th level of the firms’ HQ. The Happiness Lounge comprises a climbing wall, gym, game area, and a library; as well as a large auditorium with retractable seating to enable dual use as a studio for yoga and Zumba. Driven by biophilic design, moss greenery has been integrated into the space as well as sand dune-inspired patterns with an ‘oasis’ in between. The VIP Area uses desert dunes as its main inspiration – with a wooden ceiling feature flowing seamlessly from the majlis area to the boardroom.

Dewan HQ by Dewan Architects 

Dewan Architects’ self-designed office in Dubai Design District highlights the firms’ values such as collaboration and sustainability, all while creating a space geared for its end-users. Designed with an open-plan layout, it features clusters of ‘green islands’ including workspace tables for group work and meetings. Colour was also one of the driving forces of this project, contrasting bright, energising colours with more muted, neutral tones for different areas. Being a refurbishment project, the firm re-used some of the existing elements of the office.

Hira Walraven Office by Swiss Bureau Interior Design 

Swiss Bureau has completed the design and build for construction materials firm HIRA Walraven’s new office in Dubai, incorporating industrial elements and materials, and taking cues from Dutch architect Rem Koolhaas’ iconic buildings. The 12,000-square-foot office located in Dubai Investment Park is set on two floors, and due to its spatial layout, allowed for a single shared space. In most parts, private offices are removed from the plan in favour for a more transparent work space.The MEP elements of the space is one of the driving factors behind the design, with a clear brief from the client that outlined the need for an “industrial-loft look”.The material palette across the office is dictated by the industrial design brief, incorporating concrete micro topping, plywood, plaster, polycarbonate, wood effect vinyl flooring and carpet tiles.

Jetsmarter by L.S. Design

L.S. Design’s minimal take on Jetsmarter’s local headquarters works with its rigid circular floor plate, allowing the programs to string along the corridor. The office incorporates artificial light wells and a green vegetation wall to counter the existing dark spaces within the plan. Soft lighting, glass partitions, wood floors and ceilings with an abundance of marble give the space its visual simplicity which masks the engineering behind its minimal shell.

Office of Sustainability by students and faculty at the American University of Sharjah 

Faculty members and CAAD students at the American University of Sharjah refurbished the Office of Sustainability from a traditional working space into a layout “that reflects the philosophy and practice of the office”. Reusing as much construction material as possible, the end result includes 0% construction waste, 20% recycled materials and 10% new but sustainable materials and finishes. The team allowed for the wood to maintain its patina to further enforce the idea of reusable design. The redesigned office focuses on modularity with the cross-notching of wooden elements that allows for on-site assembling of units to form a whole. The entire project was prefabricated on campus.

Wilson Associates Dubai office by Wilson Associates 

Led by the team at Wilson Associates' Dubai office, the 6,000 square foot office is designed to reflect the firm’s character and innovative approach to design, complete with quirky features such as a neon ‘On/Off’ sign at the entrance; a crystal chandelier composed of skulls and bone; gold-painted ceilings; and an over-scaled sofa. These extravagant design pieces are balanced by a reserved colour palette and selection of sober finishes, fixtures, and materials. An open floor plan has been applied throughout the space to create a welcoming work environment, including a number of break out areas – from small, individual-style standing desks to an eight-person table for group and individual brainstorm sessions.

Dubai Economic Security Centre by Zad Studio 

The Dubai Economic Security Centre is divided into two areas: a formal zone to accommodate visitors and a more informal space for staff. ZAD Studio focused on the idea of juxtaposition to contrast the two off-set areas within the single office space. The formal zone utilises a dark and elegant design language, while the staff-oriented space features a more light and raw use of materials and palette. Mashrabiya patterns unite the two zones, as well as paying tribute to the region’s architectural heritage.

Most Popular